Telefonáljon!   061 321 05 77 0620 259 6363  | 0620 9711 655         Jelentkezzen be ON-LINE!  

Follow Us

Digitális röntgen - képalkotás

A panorámaröntgen

A panorámaröntgen (teljes nevén orthopantomgraphia, röviden OP vagy OPT) úgy készül, hogy a vizsgálandó személy feje körül körbefordul mind a sugárforrás, mind az érzékelő lemez. A sugárforrás a forgás során pontról pontra végigjárja az állcsontokat.
A felvételen az állcsontoknak csak egy meghatározott vastagságú rétege ábrázolódik élesen.
A páciens feje egy fejtartóban úgy van rögzítve, hogy a fogak kerüljenek ebbe az éles rétegbe.

A számítógépes hálózatunk úgy van kiépítve, hogy minden kezelőhelységben megtekinthető az elkészült digitális panorámaröntgen-felvétel.

Klinikánkon a korszerű digitális panorámaröntgent alkalmazunk. A digitális panorámaröntgen abban különbözik a hagyományostól, hogy a kép nem röntgenfilmre, hanem egy speciális érzékelőre készül el. A kép így néhány másodperc alatt megjelenik a számítógépes hálózaton, bekerül a páciens virtuális kartonjába és egy e célra szolgáló, a páciensnyilvántartó rendszerbe integrált képszerkesztő szofverrel minden, a kiértékelést elősegítő digitális művelet elvégezhető vele.

A számítógépes hálózat úgy van kiépítve, hogy minden kezelőhelységben megtekinthető az elkészült digitális panorámaröntgen-felvétel.

A nálunk is használatban lévő digitális panorámaröntgen a röntgenkép készítésekor elhanyagolhatóan kicsi sugárdózissal készíti a felvételeket, így egészségkárosító hatása nincs. A felvétel közben a páciens ólomkötényt visel.

OWANDY digitálsi panorámaröntgen-készüléket használunk a digitális képek elkészítéséhez.

A nemzetközi szakmai útmutatások szerint minden páciensünkről panorámaröntgen-felvétel készül. Az ilyen felvételeken a teljes fogazat és az állcsontok is ábrázolódnak, miáltal részletes információkat nyerünk. A felvételeken ábrázolódnak azok a képletek is, amelyek szabad szemmel, fizikális vizsgálat során rejtve maradnának (pld. ki nem nőtt bölcsességfogak, gyökércsúcs-körüli elváltozások, ciszták, stb.).

Szintén ezzel a készülékkel hozhatók létre az úgynevezett nyitott-csukott állkapocs-ízületi felvételek is. Ezekre akkor van szükség, ha a páciens TMI-diszfunkciós (temporo-mandibuláris, azaz állkapocs-ízületi panaszokkal) panaszokkal érkezik hozzánk.

 

Mikor készítünk digitális panorámaröntgen-felvételt?

1. minden páciens első vizsgálatakor, hogy a szabad szemmel, fizikális vizsgálattal nem észlelhető esetleges eltérések ábrázolódjanak, továbbá hogy képet kapjunk a páciens fogazati állapotáról,

2. implantáció ("fogbeültetés") tervezésekor, a meglévő csontkínálat, a lehetséges megoldások szempontjából nélkülözhetetlen a panorámaröntgen-felvétel,

3. műtéti megoldások után, pld. implantáció után, kontroll panorámaröntgen-felvételt készítünk az eredmény ellenőrzése céljából,

4. implantációt követően 1 és 3 hónap múltán az implantátum gyógyulásának (osszeointegrációjának) ellenőrzésére

5. fogszabályozás tervezéséhez, vagy hatékonyságának,eredményének ellenőrzésére,

6. állkapocs-ízületi (TMI) panaszok esetén

5. más rendelőből érkező páciensek számára abban az esetben, ha a páciens csak a röntgenfelvétel készítése céljából jön hozzánk.

Az elkészült röntgenfelvételt bármikor CD-re tudjuk írni, így ha a páciens igényli, át is adjuk számára. A felvételek egyébként saját szerverünkön tárolódnak.


Galéria

 

Ezen a digitális panorámaröntgen-felvételen látható, hogy az alsó bölcsességfogak az állcsontban rejtetten fejlődnek.
Ezen a digitális panorámaröntgen-felvételen látható, hogy az alsó bölcsességfogak az állcsontban rejtetten fejlődnek.
A gyermekkorban készülő digitális panorámaröntgen-felvételek hasznosak azért, mert a fogak fejlődése, a fogváltás figyelemmel kísérhető.
A gyermekkorban készülő digitális panorámaröntgen-felvételek hasznosak azért, mert a fogak fejlődése, a fogváltás figyelemmel kísérhető.
Néha több információt nyerünk a képről, ha a színeket "megfordítjuk".
Néha több információt nyerünk a képről, ha a színeket "megfordítjuk".

Az intraorális röntgen

Ha csak egy, vagy néhány fogról van szükségünk röntgenfelvételre, abban az esetben intraorális röntgent készítünk.Ha csak egy, vagy néhány fogról van szükségünk röntgenfelvételre, abban az esetben intraorális röntgent készítünk.
Egy vagy néhány fogat tekintve a panorámaröntgen-felvételnél a "kisröntgen" részletgazdagabb, informatívabb.Legnagyobb szerepe a
gyökérkezeléseknél van, hiszen mind a gyökérkezelés indikációjának felállításakor, mind az ún. tűs kontrollnál és a gyökérkezelés eredményének ellenőrzésekor is indokolt a "kisröntgen" készítése.
 

Az intraorális röntgenfelvételek szintén digitális úton készülnek, érzékelő szenzor segítségével. Ezek is a képfeldolgozó számítógépes rendszerben tárolódnak. A szoftver segítségével lehetőség van a képek utólagos minőségi javítására is. A javítás során az eredeti kép nem változik, csak annak minősége.

A "kisröntgen" részletgazdagon adja vissza egy fog és közvetelen környezete állapotát.A "kisröntgen" részletgazdagon adja vissza egy fog és közvetlen környezete állapotát. A képen szépen kirajzolódik a fog egésze, jól látható a pulpakamra és a gyökércsatornák lefutása is.
A fog gyökércsúcsa körüli szöveteket is megfigyelhetjük.
Látható, hogy a fogban tömés van. A tömés állapota is megítélhető az ilyen röntgenképek segítségével.
Klinikánkon az intraoralis röntgenfelvételek OWANDY digitális szenzor segítségével készülnek. A korszerű technikának köszönhetően a felvételek készítése elhanyagolható sugárterheléssel jár. A felvétel készítése közben a páciens ólomkötényt visel.
Az ilyen felvételeket is át tudjuk adni a páciensnek CD-re írva.

 

 


A dentális CT vizsgálat

 Bizonyos esetekben, például implantációhoz kapcsolódó sinus-lift (arcüreg-alap emelés) vagy az előzőekben leírt vizsgálómódszerekkel nem tisztázható eredetű kórképek esetén szükség van CT (computertomográphia) felvételek készítésére.
A
komputertomográfia a hagyományos röntgentechnika továbbfejlesztése. A tomográfiás felvétel esetében vékony, síkszerű röntgensugár-nyalábbal világítják át a vizsgált objektumot.

Az objektum mögött elhelyezett detektor egy vonal mentén érzékeli, hogy a sugárnyalábból hol és mennyi nyelődött el. A háttérben a detektor által észlelt intenzitás görbéje látható. A sugárnyalábbal ugyanebben a síkban több irányból is átvilágítják a testet és a mért intenzitásgörbékből kibontakozik az adott síkban (szeletben) elhelyezkedő részletek rajza. A síkot ezután arrébb tolják és újra körbeforgatják. Az eljárás befejeztével a vizsgált test térbeli szerkezete feltérképezhető. "Szerkezeten" itt a röntgensugáráteresztő-képesség szempontjából megkülönböztethető részletek elrendeződése értendő.

A modern CT berendezések egy körülfordulás alatt egyszere több (akár 64) szeletet térképeznek fel és egy CT vizsgálat a szükséges számítások elvégzésével együtt néhány perc alatt elvégezhető.

A CT felvételeket egy erre szakosodott intézményben készítik számunkra.

Amalgám tömések cseréje
Barázdazárás
Cirkon korona előnyei a fémvázra készülő koronákhoz és hidakhoz képest
Cirkonkerámia koronák és hidak - fémmentes és nem allergizál
Digitális röntgen - képalkotás
Esztétikus restaurációk
Fogászati korona és készítésének munkafázisai
Fogszínű tömések
Gyökérkezelés, gyökértömés
Héjkerámia (direkt és indirekt)
Helyi érzéstelenítés, altatás
Minimálinvazív fogászat - töméskészítés a lehető legkevesebb egészséges foganyag eltávolításával
Mosolytervezés (smile design)
Professzionális fogfehérítés
Professzionális szájhigiénés kezelés

Elérhetőségek

logo sanoralbudapestSanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Budapest, VII. kerület Erzsébet körút 58. (II. emelet)
(061) 3210577  0620 259 6363
 

logo sanoralerd
Sanoral  fogászat és szájsebészet Érd
 
2030 Érd Angyalka utca 1/a.
+3620 971 1655
 
 

Sanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika - esztétikai fogászat, szájsebészet, fogszabályozás, gyermekfogászat, implantológia, parodontológia - Sanoral Budapest

Sanoral Fogászat és Szájsebészet - esztétikai fogászat, szájsebészet, fogszabályozás, gyermekfogászat, implantológia, parodontológia - Sanoral Érd

Online bejelentkezés

Megközelítés