Telefonáljon!   061 321 05 77 0620 259 6363  | 0620 9711 655         Jelentkezzen be ON-LINE!  

Follow Us

Tejfogak szuvasodásának ellátása

Az idő előtt elvesztett tejfog a maradófogazat torlódásához, deformálódásához vezet. A tejfogak ápolásával és "karbantartásával" ez könnyedén megelőzhető.

A tejfogak szuvasodásának ellátása során vagy tömést, vagy ún. elcsiszolást alkalmazunk. Előbbihez magyarázat nem szükséges, utóbbinál arról van szó, hogy az elcsiszolással a szuvas részt mintegy "levágjuk" a fogból (persze megfelelő módon), és ezáltal megelőzzük a fog további romlását.
Az el nem látott szuvas tejfogak fogbélgyulladáshoz, csonthártyagyulladáshoz vezethetnek. Az ilyen megbetegedések igen fájdalmasak lehetnek, és azontúl, hogy fizikálisan megviselik a gyermeket, sajnos a szükséges kezelés elvégzése után lelkileg is "megviselődik" a gyermek, miáltal a későbbiekben bármilyen kezelés vagy vizsgálat nehezen lesz kivitelezhető. Nem győzzük tehát hangsúlyozni a megelőzés fontosságát.

gyermekfogaszat34

A tejfogakon jelentkező kisebb szuvasodásokat ún. üvegionomer-cement töméssel látjuk el.
A fogak egymás felé néző felszínein jól vált módszer az ún. elcsiszolás, amikor a szuvas fogrészt egyszerűen fúróval elvesszük a fogból, olyan módon, hogy a fogak közötti rést is megnöveljük. Az elcsiszolás síkja természetesen a fog rágófelszíne felé széttér, így a tisztíthatóság biztosított. Ha a szuvasodás ilyen módon eltávolításra kerül, akkor nem terjed tovább a fogban.
Az első tej őrlőfogak (IV. fogak) valamilyen okból kifolyólag rosszabbul reagálnak a tömésekre, mint a többi fog, ezért ezeken a fogakon néhány esetben megelőző jellegű gyökérkezelést végzünk a későbbi komplikációk megelőzése érdekében.

A tejfogakat is lehet, sőt kell is gyökérkezelni abban az esetben, ha a szuvasodás mértéke olyan nagy, hogy azt töméssel ellátni nem lehet. A tejfogak gyökértömése nem lesz a maradófogakon végzett gyökérkezelésekhez hasonlatosan a gyökércsúcsig érő; vagyis nem lesz sohasem tökéletes, de arra megfelelő lehet, hogy a fogat egészen a maradófog előtöréséig gyulladásmentes állapotban a szájban tarthatóvá tegye.

A gyermekkorban végzett fogászati kezeléseket nagymértékben befolyásolja a gyermek együttműködő készsége. Arra kell törekedni, hogy a lehető legkevesebb, legkisebb kezeléssel, de mégis megfelelően legyenek ellátva a tejfogak.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a fogfájással a gyermekfogorvosnál jelentkező gyermek nyűgös, nehezen kezelhető. Érdemes tehát a gyermekek fogait rendszeresen ellenőriztetni, annak érdekében, hogy már a kezdődő, nem fájdalmas szuvasodások is ellátásra kerüljenek. Így megelőzhető, hogy a gyermek a gyermekfogszakorvostól kellemetlen emlékekkel távozzon, ami egyébként igencsak megnehezíti a későbbi kezeléseket.

A tejfogak lehető legutolsó időpontig, vagyis a maradófogak előtöréséig a szájban tartása nagyon fontos, tekintettel arra, hogy a maradófogak normális esetben is az állcsontok középvonala felé irányuló elmozdulást végeznének, ha lenne erre helyük. Példaképpen: a jobb alsó 5-ös tejfog idő előtt elvesztése következtében a 6 éves korban már kifejlődő jobb alsó 6-os maradó fogak tehát mintegy "benyomul", bedől a tej 5-ös fog helyére. Könnyen belátható, hogy ebben az esetben a majd 9 éves korban előbújó maradó 5-ös fognak nem lesz elegendő a hely. Ez által az egész fogazat torlódottá, egyenetlenné válik.

helyfenntart

Ilyen esetben jó szolgálatot tesz egy ún. helyfenntartó készülék. Ennek lényege az, hogy (a melléklet képen az 5-ös) tejfogra ragasztva nekitámaszkodik a tej 3-as fognak, miáltal az előirányuló mozgás nem tud bekövetkezni.
A gyermek a helyfenntartó készüléket nagyon gyorsan megszokja, és ezzel az egyszerű módszerrel hosszas későbbi fogszabályozó kezelés előzhető meg.

 

Tejfogak
Miért fontosak a tejfogak?
Tejfogak szuvasodásának ellátása
Az újszülött, a totyogó és az óvodás fogmosása
Érdekes gyermekfogászati esetek (számfeletti fog)
Fogbaleset - mi a teendő?
Fogkefe és fogkrém - gyermekeknek
Fogváltás
Fogzás jelei, a fogzási fájdalom
Gyermekfogászat tárgyköre - mivel is foglalkozik a gyermekfogászat?
Gyermekkori fogápolás
Kismama fogápolása
Gyermekkori fogsérülések
Gyermekkori szájbetegségek
Hogyan befolyásolja a táplálkozás a kisbaba fogazatának fejlődését?
Időben ismerkedjen meg a gyermek a gyermekfogorvossal!

Elérhetőségek

logo sanoralbudapestSanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Budapest, VII. kerület Erzsébet körút 58. (II. emelet)
(061) 3210577  0620 259 6363
 

logo sanoralerd
Sanoral  fogászat és szájsebészet Érd
 
2030 Érd Angyalka utca 1/a.
+3620 971 1655
 
 

Sanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika - esztétikai fogászat, szájsebészet, fogszabályozás, gyermekfogászat, implantológia, parodontológia - Sanoral Budapest

Sanoral Fogászat és Szájsebészet - esztétikai fogászat, szájsebészet, fogszabályozás, gyermekfogászat, implantológia, parodontológia - Sanoral Érd

Online bejelentkezés

Megközelítés